Basanvändning av Cricuten

Jag sa för ett halvår sen (nåja inte riktigt) att jag skulle visa hur cricuten funkar. Och idag tog tag i mirg själv och satt ihop en liten beskrivning.

Jag kan ju börja med att berätta att jag har den lilla cricuten, den brukar kallas baby bug med. Jag är väldigt nöjd med mitt köp och använder den nästa varje gång som jag pysslar. Det enda som jag i efterhand nog kan säga att det kommer att bli den stora cricuten (expression)  senare. Jag var först väldigt inne på att köpa den stora och hade även budat på den ett par gånger på Ebay. Men så blev det så att jag köpte den lilla privat istället. Men jag ångrar mig inte för den lilla är lagom att ta med på träffar samt när man ska göra mindre saker. Men som sagt den stora kommer att flytta in här förr eller senare.

Okej nu undrar ni kanske vad är en circut då. Jo det är en digtal skärmaskin som kan skära ut figurer och annat skoj. Man kan säga att cricuten är en bladning mellan slicen och sillhouetten/craft robo (äh stavningen är här nog lite si och så med). En skillnad mellan dessa och cricuten är att cricuten klarar av att skära i tjockare material. Jag har inte testat det ännu för att jag har bara en kniv och en matta hemma och vill inte bli stående utan fall något skulle gå åt skogen. Men jag har sett flera videos om det. Samt att det finns en himla bra förteckning på nätet att hämta över hur man ska ställa in cricuten för att skära på bästa sätt i olika papper m.m.

Man kan både koppla den till en data och skära ut digtala filer så som man gör med sillen och CR:en men det finns även ”minneskort”/kasetter eller cricut cartridges som det heter. För att se vilka cartrigdes som finns klicka här.

Utöver cartrigdes så behöver man även en cutting mat som syns på bilden. Det finns även flera tillbehör men jag har inte hunnit införskaffa dem ännu. Jag får återkommer med min åsikt om dem senare.

Som ni ser på bilden är detta som ni behöver för att kunna börja (förutom sladden till elen då men ja den kanske ni klarar er utan. 😉 Samt att när man köper den så medföljer även en usbkabel så att man kan koppla ihop den med datan):

Min matta är inte så där jätteläcker som ni senare kommer att se. 🙂 Men den är välanvänd i alla fall. 😛

I detta fallet så har jag carten (äh ja lite fult sagt men ja vad ska man kalla dem. 😉 ) Storybook i gång.  Denna är även en av mina favoriter av de som jag har än så länge. Jag har 7 stycken olika, när man köper cricuten så medföljer det oftast en till två stycken. Men det finns olika paket som man kan köpa. Lite senare ska jag visa upp mina favoriter ibland dem men det tar vi en annan gång.

Varje ”cart” består av en kasett, den äggformade grå saken som sitter i maskien. Samt en handbok, där man hittar de olika ”koderna” för att kunna få den figuren som man vill ha. Detta låter mera komplicerat än vad det är. Jag lovar!

Lånad bild

I detta fallet skar jag ut en scallop cirkel, som finns under bokstaven I. Varje ”bokstav” eller figur har olika funktioner. Eller kanske man kan säga lager.

Först finns grundfiguren, sen finns skugga, ännu en skugga som är lite större. Och så finns lite olika extra saker som är beroende på vilken cart som man har. Det finns till ex en funktion för att kunna göra ”charms”, eller för att göra kort och så vidare. Men detta kommer jag att ta upp mera senare. Men som start kan jag säga att handboken är guld värd!

Utöver de funktioner som medföljer själva carten så har maskinen ett par funktioner. Baby bugen har mindre funktioner än expressen men det är inget som jag har saknat massor ännu.

På baby bugen så finns det ett hjul där man kan styra hur snabbt man vill att maskinen ska skära. Som regel kan man säga att desto ”enklare” figur desto snabbare kan man skära, och desto ”svårare” desto långsamare. Men det styrs lite av vad för material som man skär i med.

Sen finns det även ett hjul där man styr hur hårt tryck man ska ha på skärningen. Här spelar även materialet och figuren igen. Utöver detta så kan man även ställa in hur djupt kniven ska skära med. Och detta är väldigt lätt.

Till sist finns det ett tredje hjul där man ställer in hur stor figur man vill ha. Baby bugen går ifrån 1-5 ½ inch. Med expressen har man möjlighet att skära mindre och enda upp till 24 inch om jag inte minns fel. Mattorna till den är i alla fall 12*24 eller 12*12 inch. Medans babyns är 12*6 inch.

Och utöver detta så finns det även en kontroll där man kan styra vart man vill att circuten ska börja skära samt CUT och STOP knapp.

Och sist men inte minst så finns det en skärm där det står vad man skär ut. Och på det sättet kan man dubbelkolla emot handboken för att se att det är rätt sak. På expressen så är även en bild med på vad man skär ut men det finns inte på babyn.

Till denna bilden har jag valt papper samt fört in mattan och allt i cricuten och den är nu redo att skära.  Som ni ser behöver man inte ha hela papper för att kunna skära och det är väldigt lätt att använda spillbitar. För om motivet inte får plats på pappret så säger circuten ifrån och då är det bara att ta en större pappersbit eller minska ner storleken på figuren tills det funkar.

Och här ser ni hur den skär samt vart man ställer in djupet på kniven.

Och sen är det bara att skära ut ännu en sak eller trycka så att mattan kommer ut och använda det som man har skärt ut.

I detta fallet så använde jag scallopcirkeln och en vanlig cirkel som jag skar ut i ett annat mönsterpapper till detta kortet:

Jag hoppas att ni har haft någon nytta av min lilla beskrivning. 🙂 Kommer att komma lite flera beskrivningar under våren med circuten.

På återseende!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s